elation


7 άλμπουμς με του Στέρεο Νόβα, 2 με τους Τετράγωνο 19 και 17 προσωπικούς δίσκους, χώρια τα 12ιντσα,τα cd singles,τα ρεμιξ και τις μουσικες για θέατρο και σινεμά σε μια συναρπαστική και καταξιωμένη πορεία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική μουσική.


Σ' ένα πρόσφατο σημείωμα του στο facebook ο Μιχάλης Δέλτας γράφει για το νέο του δίσκο που κυκλοφορεί σήμερα :
''Το καινούργιο μου album "Elation" που προφέρεται "Ελέησον" δεν είναι ένας δίσκος που προσπαθεί να αποδείξει οτιδήποτε. Ούτε πως είναι πρωτοποριακός, ούτε ότι είναι μία πρόταση στα μουσικά δρώμενα του σήμερα.
Με αφήνει παντελώς αδιάφορο κάτι τέτοιο.
Το Elation είναι ένα ολοκληρωμένο μουσικό δείγμα Ηλεκτρονικής μουσικής στο οποίο υπάρχουν Κώδικες και "μυστικά" κλειδιά Εσωτερικής αναζήτησης μέσα από τους τίτλους των κομματιών και όχι μόνο.
Όποιος επιθυμεί και ασχοληθεί, μπορεί να βρει αναφορές
που αφορούν Μυστικιστικά μονοπάτια.
Κανένας δεν γνωρίζει ποιά ακριβώς είναι η ιστορία κάθε μουσικού έργου και αυτή είναι και η μαγεία του προσωπικού βιώματος. Το μόνο που έχει την δυνατότητα να απολαύσει ένας ακροατής και ένας αναζητητής είναι το να αφεθεί στις δονήσεις μιας τέτοιας μουσικής εμπειρίας.
Ο τίτλος Elation σημαίνει ανάμεσα σε άλλα ευφορία, ύψιστη ευτυχία και αναζωογόνηση, χαρά, αγαλλίαση κλπ. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου δίσκου είναι ένα λογοπαίγνιο με την λέξη "Ελέησον" και ναι, για όσους έκαναν και λίγο χιούμορ με τον τίτλο ήδη σε ποστ, αυτή η μουσική εμπειρία ζητά το Έλεος από την Συμπαντική Νοημοσύνη και Καλοσύνη την οποία απαξιώνουμε καθημερινά με το περιορισμένο και ανεπαρκές μυαλό μας, με την άρνηση για αλήθεια, για Θεραπεία και Εξέλιξη.
Τα 12 κομμάτια του album ζητούν το Έλεος μέσα από την ιερότητα των ήχων, των συνειδητοποιημένων καθαρών συναισθημάτων, της διόρασης και της αφυπνισμένης μεταμέλειας, για να μπορέσει έτσι η Ανθρώπινη Ύπαρξη, η Ανθρώπινη Ψυχή, να συμφιλιωθεί με τη Θεϊκή Φύση των πραγμάτων και να επανορθώσει τις όποιες βλάβες έχει υποστεί ο Κόσμος που φτιάξαμε όλοι μας μέχρι σήμερα.
Ένας κόσμος που χάνεται μέσα στην εχθρότητα, τον φόβο και την ανοησία.
Η μουσική μου είναι μία τέτοια θεραπευτική Δόνηση.
Και μονάχα έτσι με ενδιαφέρει να γράφω πλέον.''

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο και ακούγοντας το άλμπουμ, που για μένα είναι από τις κορυφαίες του δουλειές, αναρωτήθηκα τι άλλο μπορεί να ειπωθεί για το Elation ;
Ένα συναρπαστικό άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής όπου η techno και η ambient συναντά την κλασσική μουσική μέσα από τους ήχους του πιάνου και του τσέλου. Ένας διάλογος ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως,το αστικό τοπίο και την φύση,το κοσμικό και το ανοίκειο.
Σε αυτές τις σκοτεινές εποχές που ζούμε η παρουσία μουσικών σαν το Μιχάλη που μέσα από το έργο τους μετουσιώνουν έναν πιο φωτεινό ιδεώδες για την ύπαρξη μας είναι απολύτως αναγκαία.

Comments