Φ.Φ.


«Τι δεν μου αρέσει: πάρτι, γλέντια, εντόσθια, συνεντεύξεις, στρογγυλά τραπέζια, αυτόγραφα, σαλιγκάρια, ταξίδια, να στέκεσαι στην ουρά, βουνά, βάρκες, ανοιχτά ραδιόφωνα, μουσική στα εστιατόρια, μουσική γενικά (όταν είσαι υποχρεωμένος να την ακούς), ανέκδοτα, οπαδοί ποδοσφαίρου, μπαλέτο, η χριστουγεννιάτικη φάτνη, γκοργκοντζόλα (σ.σ. ιταλικό τυρί), απονομές βραβείων, μύδια, συζητήσεις για τον Μπρεχτ και ο ίδιος ο Μπρεχτ, επίσημα γεύματα, προπόσεις, ομιλίες, προσκλήσεις για εγκαίνια εκθέσεων και για θεατρικές πρεμιέρες, γραπτά της γραφομηχανής, τσάι, χαμομήλι, χαβιάρι, παρουσιάσεις κάθε είδους, Τεάτρο ντε λα Μανταλένα, τσιτάτα, ο αληθινός άνθρωπος, παιδικές ταινίες, θεατρινισμοί, ταμπεραμέντο, ερωτήσεις, Πιραντέλο, κρεπ σουζέτ, όμορφες τοποθεσίες, συλλογές υπογραφών, πολιτικές ταινίες, ψυχολογικές ταινίες, ιστορικές ταινίες, παράθυρα χωρίς παντζούρια, δεσμεύσεις και αποδεσμεύσεις, κέτσαπ. 

  Μου αρέσουν: σταθμοί, Ματίς, αεροδρόμια, ριζότο, βαλανιδιές, Ροσίνι, τριαντάφυλλα, οι αδελφοί Μαρξ, τίγρεις, αναμονή σε ραντεβού με την ελπίδα πως ο άλλος δεν πρόκειται να 'ρθει (έστω κι αν πρόκειται για μια πανέμορφη γυναίκα), Τοτό, το να μην έχεις ξαναπάει εκεί, Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα (σ.σ. ιταλός ζωγράφος της πρώιμης Αναγέννησης), ό,τι είναι όμορφο σε μιαν όμορφη γυναίκα, Τζόαν Μπλοντέλ (σ.σ. αμερικανίδα ηθοποιός), ο Σεπτέμβριος, παγωτό Τοροντσίνο, δαμάσκηνα, Μπρουνέλο ντι Μονταλτσίνο (σ.σ. εκλεκτό ιταλικό κρασί), χοντροί πισινοί πάνω σε ποδήλατο, τρένα, πικ νικ σε τρένο, Αριόστο (σ.σ. ιταλός ποιητής και κωμωδιογράφος της Αναγέννησης), σκυλιά γενικά, η μυρωδιά της φρέσκιας γης, το άρωμα του σανού και της τριμμένης δάφνης, η θάλασσα τον χειμώνα, άνθρωποι που δεν μιλούν πολύ, Τζέιμς Μποντ, άδεια μπαρ, εγκαταλειμμένα ρεστοράν, ερημιές και σκοτεινιές, άδειες εκκλησίες, ησυχία, όστια (σ.σ. ο άρτος της καθολικής μετάληψης ή η παραλιακή γειτονιά της Ρώμης; - δεν διευκρινίζεται), ο ήχος της καμπάνας, Κυριακή απόγευμα μόνος στο Ούρμπινο (σ.σ. πόλη στην κεντρική Ιταλία), Μπολόνια, Βενετία, όλη η Ιταλία, Τσάντλερ, θυρωρίνες, Σιμενόν, Ντίκενς, Κάφκα, Λόντον, ψημένα κάστανα, το μετρό, βόλτες με το λεωφορείο, ψηλά κρεβάτια, Βιέννη (κι ας μην έχω πάει ποτέ), το ξύπνημα, ο ύπνος, χαρτοπωλεία, μολύβια Φάμπερ Νο 2, επίκαιρα, πικρές σοκολάτες, μυστικά, το χάραμα, η νύχτα, φαντάσματα, Γουίμπι (σ.σ. ο Γουίμπι ή Πόλντο, όπως τον ξέρουμε στην Ελλάδα, από τον Ποπάυ, που έτρωγε χάμπουργκερ ή τα φαστφουντάδικα Γουίμπι;), Σταν και Όλι (σ.σ. Χοντρός-Λιγνός), Τάρνερ (σ.σ. Λάνα Τάρνερ), Λέντα Γκλόρια (και η Γκρέτα Γκλόρια μου άρεσε πολύ) (σ.σ. ιταλίδα ηθοποιός), σουμπρέτες και μπαλαρίνες».

Από το άρθρο του Φ. Τρούσα ''Ο θαυμασμός του Μάνου Χατζιδάκι για τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι'' για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Φ.Φελίνι''  στην LIFO (20/01/2020)

Comments