Μοναχικός, δύστροπος, ανεξίτηλα στιγματισμένος από τον θάνατο της μητέρας του (το βιβλίο ξεκινάει με την πρόταση My first memory is seeing my mum in a coffin, when I was four years old.) και ταυτόχρονα ένας από του χαρισματικότερους μουσικούς (του δρόμου) της Μ. Βρετανίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο Tricky με την βοήθεια συγγενών, φίλων και συνεργατών (μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ή και ξεκαθαρίζουν τα γεγονότα που καλύπτονται από ένα μόνιμο σύννεφο καπνού...φούντας) αφηγείται την ιστορία της ζωής του σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο και το μουσικό του έργο, κάτι σαν ένα μηδένισμα του κοντέρ. Το Hell Is Round The Corner είναι μια μάλλον τυπική αυτοβιογραφία από μία ασυνήθιστη περσόνα της σύγχρονης μουσικής, απαλλαγμένη από την μυθολογία του ροκ των 60ς και 70ς.
Όπως είναι φυσικό η ιστορία ξεκινάει στο Μπρίστολ. Αλάνι στην Knowle West, οικογένεια (ένα γαϊτανάκι πολύχρωμων χαρακτήρων), οι μουσικές των sound systems, τα νυχτοπερπατήματα, οι Wild Bunch και η μετεξέλιξη σε Massive Attack, η γνωριμία με την Martina, η μουσική αυτονόμηση, το Aftermath ως white label, η Island Records και ο δίσκος ορόσημο για τα 90ς, το Maxinequaye. Και από εκεί και πέρα η Αμερική: η κορύφωση στην Νέα Υόρκη, η αρχή της ''πτώσης'' στο L.A. Ένα συνεχόμενο πάρτι σπατάλης χρημάτων και ταλέντου σε μια εποχή που η βιομηχανία της μουσικής άλλαζε για πάντα. Μια σκοτεινή και συναρπαστική πορεία όπου το τυχαίο συναντά ένα ακατέργαστο μουσικό ταλέντο. Ο ίδιος δηλώνει συνεχώς ότι δεν επεδίωξε ούτε το χρήμα, ούτε τη δόξα, ούτε τις γνωριμίες αν και δεν τα απαρνήθηκε, τουλάχιστον στις καλές του στιγμές.
Η εσωστρέφεια και η μοναξιά είναι διάσπαρτες στις σελίδες. Από την δημιουργία της μουσικής του στα απομονωμένα δωμάτια των σπιτιών του μέχρι τις συναυλίες του σε σκηνές βυθισμένες στο σκοτάδι (μια από αυτές ζήσαμε και στην πρώτη του εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη, στον Μύλο) Οι μουσικές του κυκλοφορίες, συνεχόμενες όλα αυτά τα χρόνια και πάντα ενδιαφέρουσες, κουβαλούν τις ρηξικέλευθες αναζητήσεις και τις κλειστοφοβικές ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του.
Τα κεφάλαια του βιβλίου διακόπτονται από σημειώματα για τον ρατσισμό, τα τατουάζ, το δάσκαλο του στο tai chi αλλά και τη γνωριμία του με τον Bowie (η κορυφαία από μια σειρά ατυχέστατων συναντήσεων) και το ''χάσιμο'' του στη guest εμφάνιση με την Beyonce στο Glastonbury.
Η επιστροφή του στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια των 00ς , η διαμονή του σε Παρίσι και Βερολίνο, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά χρέη του, φαίνεται να είναι η περίοδος της ωρίμανσης και της ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα. Το βιβλίο κλείνει με τον θάνατο της κόρης του. Είναι το σημείο που ο τίτλος Hell is round the corner δικαιολογεί και το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και της ίδιας της ζωής. #tricky
Comments