Οψόμεθα εις Φιλίππους


Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ιούλιος Καίσαρας Πράξη Ε’
Πλούταρχου Βίοι Παράλληλοι

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Η παράσταση παρουσιάστηκε στον κάμπο των Φιλίππων(11/07/2008), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απέναντι από τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Πρόκειται για το σημείο όπου δόθηκε η ιστορική μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), εκεί όπου ο στρατός των δημοκρατικών Βρούτου και Κάσσιου (των δύο συνωμοτών που διέπραξαν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα), γνώρισε την ήττα από τα στρατεύματα του Μάρκου Αντώνιου και του Οκτάβιου.

Δέκα ηθοποιοί με πέντε μοτοσικλέτες φτάνουν στον κάμπο των Φιλίππων για να διανυκτερεύσουν στο σημείο όπου έγινε η μάχη (ίσως μελετούν τον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ και φιλοδοξούν κάποια στιγμή να το ανεβάσουν ή ίσως έχουν τους λόγους τους). Εντοπίζουν το μέρος, είναι ακριβώς απέναντι από τα λασπόλουτρα, ένα μεγάλο οικόπεδο κατάφυτο από λεύκες με φόντο το λόφο του Βρούτου. Στήνουν τις σκηνές τους, ακούνε μουσικές, ετοιμάζουν το δείπνο, ανάβουν λάμπες θυέλλης, φτιάχνουν τον κύκλο τους και αρχίζουν να διηγούνται από στήθους τους Παράλληλους Βίους του Πλούταρχου. Τους βίους του Καίσαρα, του Βρούτου, του Κάσσιου, του Μάρκου Αντώνιου, πηγές από όπου άντλησε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ για τη συγγραφή του ομώνυμου έργου. Όταν η διήγηση φτάνει στα γεγονότα της μάχης των Φιλίππων, αλλάζουν ξαφνικά όλοι και όλα. Άλλο φως, άλλο χρώμα. Οι σκηνές του αυτοσχέδιου κάμπινγκ μετατρέπονται σε σκηνές πολέμου, οι μοτοσικλετιστές σε λεγεώνες, τα κράνη σε κράνη πολεμιστών, οι μουσικές, ήχοι, καλπασμοί, σαλπίσματα και σκόνη.
Η Ε Πράξη του Ιούλιου Καίσαρα διαδραματίζεται στο φυσικό της χώρο (τον κάμπο των Φιλίππων). Παίζεται σαν προηγουμένως να έχει παιχτεί κανονικά
ολόκληρο το έργο ή καλύτερα σαν να γυρίζει ο χρόνος πίσω, σα να τους επισκέπτονται οι πραγματικοί ήρωες. Ο Χρόνος στην Τέχνη δεν παίζει και τον σημαντικότερο ρόλο…

Ιδέα εκκίνησης για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου υπήρξε ο τόπος των Φιλίππων. Γι αυτό και αποφασίστηκε να παιχτεί στον χώρο αυτό. Έτσι κι αλλιώς, οι Φίλιπποι ιστορικά οφείλουν τα πάντα στις δύο μεγάλες αυτοκτονίες του Βρούτου και του Κάσσιου, στη μάχη των Φιλίππων, στην ήττα των Δημοκρατικών.

Comments

Bolek said…
ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ...